Akıl sağlığı verilerimizle Apple’a güvenmeli miyiz?
Hayır, nefes almak istemiyorum! Apple, birkaç yıl önce saatine bir farkındalık uygulaması entegre ettiğinde, Apple Watch bana günde en az bir kez nefes almak için bir dakika ayırmamı hatırlattı. Bir veya iki kez denedim ama sonra kişisel olarak benim için iyi olmadığını anladım. O andan itibaren, sürekli hatırlatma rahatsız edici bir şekilde nefes nefese kalmasına neden oldu. Bu yüzden uygulama bildirimlerini kapattım. O zamandan beri sessiz kaldı ve benden başka birkaç kişinin Apple ile nefes almamaya karar verdiği hissine kapılıyorum.
Malte Kirchner, 2022’den beri Haberler online’ın editörlüğünü yapıyor. Teknolojinin kendisine ek olarak, toplumun nasıl değiştiği sorusuyla ilgileniyor. Apple haberlerine çok dikkat edin. Ayrıca geliştirme ve podcast yapıyor.
Kanımca, mindfulness uygulamasıyla ilgili deneyim, insanların hangi cihaz işlevlerini kullanıp hangilerini kullanmayacaklarına kendilerinin karar verebileceğine ve vermesi gerektiğine ve teknik ilerlemenin başlangıçta çok küçümseyici olmaması gerektiğine neden hala inandığımın iyi bir örneği. eşlik etti. Yeni söylentiler, Apple’ın iOS 17’de Quartz kod adlı Sağlık uygulamasını bir AI eğitmeni içerecek şekilde genişletmeyi planladığını söylüyor. Bu koç, kullanıcının ruh sağlığını gözetleyen yeni özelliklerin yanı sıra önerilerde bulunmayı hedefliyor. Ve şu anda hala saf spekülasyon olan şeylerden bahsediyor olsak da, yapay zekanın insanları olumsuz etkileyeceğinden ve muhtemelen en başta onları delirteceğinden çok endişe duyan ilk şüpheciler şimdiden konuşuyor.
Dijital detoks – dijital yollarla
Elbette karaktere ve mizaca bağlı olarak cihazların giderek artan ataerkilliğinin insanlar üzerinde de olumsuz etkilerinin olduğu göz ardı edilemez. En iyi örnek, sosyal ağların ve uygulamaların sürekli olarak sizi cezbetmeye çalıştığı farklı harekete geçirici mesaj istekleridir. Birçok insan, özellikle de gençler, astronomik düzeylerde ekran süresine sahiptir. Dijital Detokstan hiç bahsetmiyoruz. İşin tuhaf yanı, Apple ve Google gibi teknoloji şirketlerinin bunun için araçlar bile sağlaması – tabii ki dijital olarak, akıllı telefonlarda. Zararlı dedikodu, bunun bir uyuşturucu satıcısının müşterilerini müşteri olarak tutmak için aşırı doz almalarını engellemesine benzediğini söylüyor. Teknoloji şirketlerinin, insanların bağımsız hareket edebildiğini ve çok sevdikleri akıllı telefonlarına kıyasla hayattaki önceliklerini aniden yeniden düzenleyebildiğini unutmamış gibi olmasını tercih ederim.
Akıllı telefonu günlük yaşamda bir danışman haline getirme çabaları, hiç şüphesiz onu daha da vazgeçilmez kılma yönünde bir adımdır. Sağlık-AI ve yeni akıl sağlığı işlevleri, her şeyden önce, kendi kendini izleme çağındaki birçok insanın kendileri hakkında daha fazla veri elde etmek, kendilerini optimize etmek için artan ihtiyacını karşılayacaktır.
Sorunları erken tespit edin
Kalp atış hızı monitörleri ve EKG saatleri ile bu hareketin başlangıcı, hatta bazılarını içlerinde yanan bir ateş gibi uyuyan ciddi bir kalp sorununa karşı uyaran bu hareketin başlangıcı onları korkuttu. Veya fitness halkaları alın: ben dahil birçok insan için farkındalık yaratırlar ve halkaları kapatarak oyunlaştırma yoluyla kendileri için daha fazlasını yapma motivasyonu yaratırlar.
Ruh sağlığı alanında da tam olarak bu potansiyeli görüyorum. Dahası, olası bir psikolojik soruna nasıl kaydıklarının farkına bile varmayan çok sayıda bildirilmemiş insan vakası vardır. Muhtemelen planlanan yeni özellikler, kesinlikle Covid tecritleri olan insanların genellikle istenmeyen izolasyona düştüğü ve onlara bir şey yaptığı bir zamandan gelmeyecekti. Sosyal ağlarda bazı dengeli çağdaşların tonda daha ince, daha agresif hale geldiğini görüyorum. Ve bütün bunların sana ne yaptığını kim bilebilir.
İnsanların onları bir yapay zekaya teslim etmesi aşağılama mı? Bu iyi ve geçerli bir soru. Öte yandan, insanları kendi hallerine bırakmak ve onlara yardım etmemek daha mı iyi?
Önerilen editoryal içerik
İzninizle, harici bir anket (Opinary GmbH) buraya yüklenecektir.
Her zaman anketleri yükleyin
Anketi şimdi yükleyin
Gizlilik savunucularına bir çağrı
Benim görüşüme göre, akıl sağlığı söz konusu olduğunda, sistem sorunları tanıdığında bir kişinin yeterince erken devreye girmesi önemlidir. Ve evet, “odadaki fil” elbette veri korumasıdır. Sağlık verileri hangi çorabı almayı tercih ederim sorusundan tamamen farklı nitelikte. Bu konuda bir teknoloji şirketine güvenmem harika, ancak sağlık hizmetleri işlevlerinin güçlendirilmesi, düzenleyicilerin çok yakından bakması ve korumayı etkili bir şekilde uygulamak için kullanabilecekleri yasaları vermeleri için bir talep olarak da görülmelidir. Şimdi her zamankinden daha önemli.
Ve nihayetinde, elbette, Apple Watch veya iPhone gibi bir ürün kullanırken AI koçunun sizi takip edip etmediği size kalmış olmalıdır. Tıpkı farkındalık uygulaması gibi. Bu garanti edilirse, önce bekleyip Haziran’daki WWDC geliştirici konferansında gerçekte ne olacağını görmeli ve o zamana kadar derin bir nefes almalıyız – bu arada, bir uygulama olmadan bile harika çalışıyor!
(mki)
Haberin Sonu