Artıları ve Eksileri: Apple Dokunuşunu Kaybediyor mu?

xTasarim

Global Mod
Global Mod
Apple’ın rekabeti, yapay zekadaki bir sonraki büyük “platform değişimini” seziyor ve teknolojiyi işletim sistemine ve yüksek hızlı hizmetlere entegre ediyor. Google ayrıca ilginç akıllı telefon donanımıyla da ilerliyor: İlk katlanabilir Pixel yakında piyasada olacak, Apple ise şimdiye kadar katlanabilir pazarını tamamen rakiplerine bıraktı. iPhone şirketi geride mi kalıyor?

İÇİN

Sebastian Trepesch, Google ve Çin'in Apple arka farlarını gösterdiğini söylüyor.

Sebastian Trepesch, Google ve Çin’in Apple’a arka farları gösterdiğini söylüyor.

Elbette, Apple’ın rekabetle bağını kaybettiği yönündeki suçlamalar yeni değil. Ancak şu anda hem fırsat hem de risk olarak görülebilecek birkaç model üzerinde yoğunlaşan ürün yelpazesi değil.

Bir yandan, gelecekte büyük BT şirketleri giderek artan bir şekilde yapay zekalarının kalitesiyle ölçülecek. Özellikle bu alanda Apple, Siri’nin gösterdiği gibi hafif değil. Sesli asistan ne kadar çelişkili olsa da, geliştirme departmanı aynı fikirde değil: Tim Cook’un burayı bir an önce temizlemesi gerekiyor. Olumlu haber mi? Hiç kimse.

Öte yandan, daha büyük rekabet gerçekten vites yükseltti. AI ile, ama sadece orada değil. Google, tabiri caizse, Android kampı için WWDC açılış konuşması olan I/O’sunda şapkadan bazı etkileyici sürprizler çıkardı. Yeni AI web aramasına ek olarak, şirket ilk katlanabilir akıllı telefonunu tanıttı ve tablet pazarına da yeni bir modelle yeniden giriyor. Açıklanan “Nerede?” alternatifiyle Google, arama ağının kalitesini garanti eden iPhone’lardan çok daha fazla Android akıllı telefon olduğundan, muhtemelen yaz aylarında Apple’ı geçecek.

Başka bir yönden başka bir tehlike beliriyor: Çin. Shenzhen şehir adı bize hala ABD kontrolündeki bir iPhone fabrikası gibi gelse de, özel bir ekonomik statüye sahip metropol çoktan bağımsız hale geldi. Çin’in Büyük Körfez Bölgesi’ndeki teknolojik gelişmeler, sadece Avrupa’yı değil, Silikon Vadisi’ni de gözler önüne serecek bir hızla ilerliyor. Buna karşılık, Apple’ın son yıllardaki yenilikleri kulağa yorgun ve yavaş geliyordu. iPhone üreticisi geride mi kalıyor? Umarım değildir (ve WWDC 2023 için umuyorum), ama kesinlikle öyle hissettiriyor. (Üç)

AYKIRI

Leo Becker, meselenin şu anda Apple ile bağını koparmak olmadığına inanıyor.

Leo Becker, meselenin şu anda Apple ile bağını koparmak olmadığına inanıyor.

AI, AI, AI, AI: G/Ç geliştirici konferansında Google, yapay zekaya odaklanıldığına dair hiçbir şüphe bırakmadı. Şaşılacak bir şey yok, çünkü ChatGPT gibi dil modelleri arama motorlarının ve dolayısıyla Google’ın temel işinin altını üstüne getiriyor. Microsoft ayrıca yapay zekayı işletim sistemine kapsamlı bir şekilde entegre eder.

Siri muadilleri “Asistan” ve “Cortana”da ise aynı anda sessizlik hakim. Google ve Microsoft da ChatGPT & Co’nun şimdiye kadar yaptığı gibi sesli asistanların saçma sapan konuşmaması gerektiği konusunda net görünüyorlar.Burada tereddütlü, geç ama iyi tavsiye edilen yaklaşımıyla Apple’ı hiç görmüyorum. Ve Siri ile basit komutların yürütülmesindeki hatalar gibi tamamen farklı şantiyeler var.

Aynı zamanda, Apple yapay zeka için iyi bir konumda ve işletim sistemlerinde makine öğrenimini giderek daha fazla kullanıyor: Örneğin, iOS 17 ile kişisel bir konuşma modelini doğrudan iPhone üzerinde eğitmek mümkün. Önemli olan temel, tam da bu tür görevler için optimize edilmiş, her yeni A ve M çipine entegre edilmiş “Neural Engine”dir. Ve AI şu anda Apple’ın ana işini tehdit etmiyor, aslında onu körüklüyor: Heyecan verici yeni AI araçlarının çoğu, Apple tarafından oluşturulanlar gibi güçlü donanımlarda çalışmak istiyor. Bağlantıyı kaybetmek bana çok farklı geliyor.

Hiç şüphe yok ki, Pixel Fold çekici ve katlanabilir bir akıllı telefon için ideal bir şekil bulmuş gibi görünüyor: dışı kompakt, yani açıldığında temelde bir iPad mini. Ancak Google, teknolojinin henüz emekleme aşamasında olduğunu, katlanabilir ekranın ucuz bir plastik filmle kaplanmış gibi göründüğünü ve sürekli kullanımda kendini kanıtlaması gerektiğini sunum sırasında bile gizleyemedi. Yazılım açısından da zayıf görünüyor, sonuçta Android için neredeyse hiç ilginç tablet uygulaması yok. Burada da Apple’ın çok daha iyi kartları var ve kesinlikle hemen bir “iPhone Fold” sipariş ederdim. (lbe)

Kim haklı? Bizimle tartışın!

En son Pro & Contra’da: Apple’ın Attığı Öğeler için İkinci Şans.

Mac'ten daha fazlası ve

Mac'ten daha fazlası ve

(lbe)

Haberin Sonu