Tgcom24
Sanremo'da sadece bir Festival olmayacak
Sürekli ironik ve dalga geçmeye yatkın bir tavır, abartılı bir görünümle birleşince yanıltıcı olmamalıdır. Dargen D'Amico düşünen bir kafadır ve Sanremo Festivali'nde sosyal sorumluluk için ayrılan birkaç kutudan birinin onun ayrıcalığı olması tesadüf değildir. Göçmenler teması kalbine o kadar yakın ki, Sanremo haftası boyunca bu konuyu Ariston'un dışında da geliştirecek; Dargen gazete bayisi her gün sabah 10'da Daniel Cuello tarafından oluşturulan çizgi romanları taksitler halinde dağıtacak ve akşam 6.30'da ev sahipliği yapacak. Cecilia Strada (ResQ Onlus) veya Alessandro Porro (SOS Mediterranee kurtarıcısı) gibi sektör uzmanlarıyla toplantılar. Tabii ki, farklı bakış açılarından yaklaşılsa da tamamı bu temalar üzerine inşa edilen “Ciao America” albümünden bahsetmiyorum bile.
“Ciao America” da kaç şarkı ve hangi konuklar var?
İşbirlikleriyle on üç parça Gué (Dargen'la okula giden), Rkomi, Beatrice Quinta (“X Factor”da koç olarak takip ettiği kişi) ve Vincenzo Fasano. İtalyan şarkı yazma geleneğinden yararlanıyor ve onu elektronikten popa, tekno ve klasik müziğe kadar sürekli bir tür değişimi yoluyla filtreliyor.
Şarkı sözlerinde Batı'nın çöküşü
Dargen D'Amico şöyle açıklıyor: “'Ciao America' kümülatif bir başlıktır, şarkılar üzerinde çalışırken, yazarken aile bağlarına gönderme yapma eğilimi olduğunu fark ettim. Benimkine göre, çocukken, Belli bir gençlik hafifliği, göçmen akrabaların mektuplarının okunduğu olayı Ciao Amerika anı olarak adlandırdım ama aynı zamanda yaptığım işin de bir sentezi: ABD'nin bazı müzik tarzlarından yararlanan, stilin hakim olmadığı İtalyan müziği. Ve son olarak, (ekonomik) asanın Batı'dan Doğu'ya geçişi ve dolayısıyla Merhaba Amerika ile dünyanın yaşadığı bu anı özetlemek gibi geldi bana.Ülkemizi de sabitleyen bir gün batımı fotoğrafı. artık 'en az 30-40 yıl hareketsizlik'in insafına kalmış durumda.
“Bu şarkıları cevapları bulmak için yazdım”
Dargen, zamanını yazmak ve üretmek arasında paylaştırıyor, “ama ben yazmaktan değil, üretmekten keyif alıyorum. Ancak üretmek benim için hiçbir şeyi açıklığa kavuşturmuyor, yazmak beni her zaman aramadığınız cevapların önüne koyarken, size şunu yapma şansı veriyor: meditasyon yapın. Yazmak, bir şeyleri atmak için bir tür kişisel hijyendir. Bir genç olarak bile, ne olduğunu bilmeden çözmenize olanak tanır.” Göçebelik ve göç teması aynı zamanda Sanremo'daki gecenin cover seçiminin de temelini oluşturuyor: BabelNova Orkestrası ile birlikte şarkılarının sözleriyle Ennio Morricone'nin (Kriz) müziğine saygı duruşunda bulunulacak.Modigliani” (yurt dışına göç eden bir İtalyan'ın hikayesi ve ayrıca 2015 yılında Sanremo'da sunduğu ilk eserinin reddedilişinin hikayesi) ve “Nerede dans ediyoruz“. “Aynı temayı daha derinlemesine konuşmak için başka bir bakış açısı kazandırma girişimi” diye açıklıyor.
Tiyatrolarda tur tarihleri
Dargen D'Amico, İtalya'nın en prestijli sahnelerinde adım attığı “Rüyalarda kimse tekeşli değildir” adlı önceki turnesinin büyük başarısından sonra, 30 Eylül'de Roma'daki Parco della Musica Oditoryumu'ndan başlayacak ve Milano'yu geçecek. Teatro Arcimboldi, 1 Ekim ve 9 Ekim'de Dehon Tiyatrosu'nda, 11 Ekim'de ise Napoli'deki Bolivar Tiyatrosu'nda sona erecek. Onunla birlikte sahnede güvendiği müzisyenler ve işbirlikçileri Gianluigi Fazio, Edwyn Roberts, Tommaso Ruggeri ve multi-enstrümantalist Diego Maggi yer alıyor.