Giffoni Film Festivali 53, Sydney Sibilia ve 883’e ithaf edilen

Felaket

New member
Yetenek her şey değildir

Salernolu Sibilia, çocukken Giffoni festivaline katılmış: “Belki yedi yaşındayken buradaydım. Ama gördüklerim sanki üzerime işlenmiş gibi. Hikayeler beni ve sinemayı her zaman büyülemiştir, benim gibi Salernoluysanız ancak burada buluşabilirsiniz. Bu işi yapıyorsam, burada hikayelere ve onları anlatan insanlara aşık olduğum için.” Giffoni ile olan bağ, onu karşılamak için salona gelen kurucu Claudio Gubitosi tarafından da vurgulanmıştır. Sibilia, daha sonra genel halkla başarılı bir şekilde yüzleşmek için kısa film çıraklığını yaptı. “İstediğim zaman dururum” üçlemesinden korsan kasetlerde patlama yaratan genç Napolitenlere ithaf edilen en son “Mixed by Erry”ye kadar. “Hikâyelerim anarşi üzerine kurulu çünkü ben her zaman kurallara karşı biraz dirençli olmuşumdur. Ama asıl önemli olan samimiyettir. Samimiysen halka ulaşır” diyor hikâyelerinde legallik ile illegallik arasındaki çizginin neden hep çok bulanık olduğunu soran halk tarafından ısrarla:

883’e adanmış bir hikaye

Sydney Sibilia bugün neyle meşgul? “883’lere adanmış bir dizi üzerinde çalışıyorum. Kendi versiyonumuzda 90’lardaki Pavia’yı temsil ediyoruz. Her şey çok İtalyan bir boyuta sahip olan hikayeye bağlı çünkü ben İtalyanım, kendimi İtalyan hissediyorum ve başka türlü nasıl yapacağımı bilmiyorum. İtalyan komedisini icat edecek kadar şanslıydık, görünüşe göre sizi güldüren kaygısız filmler ama sadece bu değil. Genellikle bu türden ilham alıyorum”. Yetenek ne kadar önemli? Çok, ama hepsi bu kadar değil, Sibilia ikna oldu: “Yetenek” diyor, “Bu bir rol, sonra süreklilik, titizlik var. Her gün bilgisayar başında oturmak. Birini bile atlamadan. Ve sonra ruh halinizi nasıl yöneteceğinizi bilmek çünkü harika şeyler yazdığınız günler ve hiçbir şey yazmadığınız günler var. Yaptığınız şeylere aşık olmanız ve kendinizi bunun içine sokmanız gerekiyor. İstikrar ve katılığa sahip olamayan son derece yetenekli insanlar var”.

5. günün programı

Animasyon filmi ‘Le stelle di Dora’nın dünya prömiyeri. Francesco Pannofino, Domitillia D’Amico, Giuseppe Tortora, Fabio Sartori, Riccardo Cimino, Raffele Tedesco, Ciaj Rocchi ve Matteo Demonte’nin katılımıyla General Carlo Alberto della Chiesa’nın meydan okumaları. Jüri, doğrudan Mare Fuori’den Lucrezia Guidone ve Artem ile görüşecek. Sala Verde’de Riccardo Milani (yönetmen, senarist) ve Mario Martone (yönetmen, senarist), aynı zamanda Nicoletta Ercole (kostüm tasarımcısı) ve Haider Rashid (giffoner, yönetmen), Piazza Lumiére’de ise Wax ve Ermal Meta ile müzik gösterisi olacak.

beşinci günün filmleri

Giffoni53 için dönüm noktası, çeşitli bölümlerin jüri üyeleri için yarışan filmlerin beşinci gününde gösteriliyor. Jüri gününe eşlik edecek hikayeler, ciddi aile sorunlarından beklenmedik dostluklara, sessiz kalmak istemeyen ve tek amacı gerçekleri ortaya çıkarmak olan gençlere kadar uzanıyor. Günün ilk karşılaşmaları arasında Jeneratör +16 bölümünde yönetmenliğini Jenna Hasse’nin yaptığı “Dünyaya Özlem” (France 2023) filmi gösteriliyor. Generator +16’nın erkek ve kız çocukları, Domien Huyghe’nin yönettiği “Sea Sparkle” (Belçika ve Hollanda 2023) filmini izleyebilecekler. Kuzey Denizi’ndeki küçük bir kasabada, bir balıkçı belirsiz koşullar altında ölür, ancak sonunda kaptanı ölümcül bir hata yapmakla suçlarlar. Ancak genç kızı Lena, bu ölüme dev bir deniz canavarının neden olduğuna ikna olmuştur.

Elements +10 jüri üyeleri, Charlotte Regan’ın yönettiği “Scrapper” (Birleşik Krallık 2022) filminin gösterimini yakalayabilecekken Elements +6’nın genç jüri üyeleri, Filip Pošivač’ın yönettiği “Tony, Shelly and the magic light” (Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Macaristan 2023) adlı animasyon filmini izleyebilecekler.

Jeneratör +18 bölümünde Tae-Hoon Kim tarafından yönetilen “Big Sleep” (Güney Kore 2022) filmi izlenecek. Gilho, üvey babasından sürekli şiddet gördüğü için evden kaçmış bir gençtir. Çok sert bir karaktere sahip olmasıyla tanınan Kiyoung, elektrikli soba ile ısıtılan bir kulübede tesadüfen genç adamla karşılaştığında, onu birkaç gece ağırlamaya karar verir. Bu yeni arkadaşlık, ikisinin de hayatlarının acı dolu bazı yönleriyle yüzleşmelerine yol açar. Bu dengeyi bozmak için Gilho’nun arkadaşlarının gelişi Kiyoung’u sert bir karara götürür.

Humaira Bilkis’in yönettiği “Anneme asla söyleyemeyeceğim şeyler” (Bangladeş ve Fransa 2022) adlı yarışmada belgeselin Gex Doc bölümünde gösterilmesi planlanıyor. Belgesel filmin yönetmeni, annesiyle arasındaki zorlu ilişkinin gelişimini anlatıyor. Tur mahkemesi sanatına o kadar tutkulu olan kadın, bu tutkusunu kızı Humeira’ya da devretti, Mekke’ye hac ziyaretine katıldıktan sonra hayatı derinden değişti. Sanatla ilgilenmeyi bırakır, dışarı çıkmayı bırakır ve kızıyla birlikte yaşadığı Bangladeş’in Dhaka kentindeki dairesine kapanır. Aniden Humaira’nın yönetmen olma fikrine karşı çıkar ve onu film yapmayı bırakmaya çağırır. Bu gerilim ortamında annesine itiraf etmediği bir sır vardır: Hindu bir adamla ilişkisi vardır.