Hooverphonic: "Bu dünyada yalanlara bağımlı oluyoruz ama gerçek müzik daha güçlü"

Felaket

New member
Ekim ayında başlayan ve son durakları arasında Milano'ya da dokunan uzun bir turun ardından birkaç gün dinlenmek için Barselona'dayken Alex Callier ile tanışıyoruz.

Bu yeni albüm Hooverphonic'in kariyerinde hangi bölümü temsil ediyor?

Bir süredir yaptığımız oda popundan uzaklaşmamız anlamında farklı. Hooverphonic pek çok yüzü olan bir grup: elektronik bir trip hop grubu olarak başladık, sonra biraz daha pop, biraz daha orkestral olduk, 60'ların lounge'undan ilham aldık, sonra psychedelic rock grubu olduk ve sonra 2010'da şunu yapmaya karar verdik: 60'ların eski filmlerinden, Fransız filmlerinden ilham alan bir oda pop grubu haline geldi. 2015'te “Harikalar Diyarı”yla biraz köklerimize döndük ama sonra “Gizli Hikayeler”le oda popu dönemine yolculuk yaptık. Sanki neredeyse 30 yıldır bir yolculuktayız, yani bu her zaman bizim savaşımız: olduğumuzdan çok fazla uzaklaşmadan yeni bir şeyler yapmaya çalışmak, kalbimize ve DNA'mıza yakın kalmaya çalışmak.

Bu albümde şarkı sözlerinde bir yenilik unsuru bulabilirsiniz, öyle değil mi?

Evet, eskiye göre şarkı sözleri biraz daha gerçeklikten ilham alırken, şarkıların sözleri bizim için her zaman biraz gerçeklikten kaçış olmuştur. Ancak bu albümde etrafımızda her gün olup bitenlerden çok etkilendim. Ve aynı zamanda 25 yıl sonra sanki 1995'te başlamışız gibi 90'ların elektronik müziğine biraz daha ilgi duyduk. Nas'ın “Illmatic” şarkısı gibi o yıllardan hip hop'tan da etkiler var. Kovid nedeniyle müzikal olarak da biraz geriye gittik. Olanlardan dolayı stüdyomda çok izole çalıştım ve bu nedenle farklı samplelar kullandım.

Bu albümün doğuşunda Kovid'in ne kadar etkisi oldu?

Çok. Ayrıca bir tür depresyona da girdim; başıma geleceğini hiç düşünmediğim bir şey. Ben sosyal bir hayvanım, insanlarla tanışmayı, seyahat etmeyi, konserler yapmayı seviyorum: Bütün bunları benden aldıklarında krize girdim. Öte yandan olumlu bir şeydi çünkü bana ilham verdi. Pandemi sırasında pek çok müzisyenin depresyona girdiğini ve birçoğunun da yazmaya takılıp kaldığını biliyorum. Ben ise bu albümde de duyulabilecek bol miktarda şarkı ve müzik yazmaya devam ettim.

Bu depresyondan nasıl çıktınız?

Muzikle birlikte. Belirleyici an, Aralık 2021'de Fransa'da verdiğimiz üç konserdi. Bu iki yıl içinde çok sınırlı izleyici kitlesine sahip iki gösteri dışında hiç canlı çalmadık. Ve bu üç konser geldi çattı. O hafta boyunca yeni albümden en az üç şarkı yazdım. Başlangıçta eşimin beni bu taahhüdü kabul etmem için zorlamak zorunda kaldığını, kendimi çok kötü hissederek tur otobüsüne bindiğimi hatırlıyorum. Ancak birkaç saat sonra kendimi daha iyi hissetmeye başladım; arkadaşlarımla ve müzisyen arkadaşlarımla konuşuyordum ve manzaranın değiştiğini görüyordum. Böylece ilk konser için Metz'e vardık ve gösterinin sonunda şok olmuş izleyicilere şöyle seslendim: “Burada olduğunuz için teşekkür ederim, çünkü siz dünyadaki en iyi Prozac'sınız”. Otele gittiğimizde saatlerce uyuyabildim; bu, haftalardır yaşamadığım bir şeydi.

Albümde biraz İtalya var, mesela “Don't Think” ve “Por Favor” Luca Chiaravalli ile yazılmış.

Sadece bu da değil, ilkinde İtalyan arkadaşım Ernesto'nun sesinden bir örnekleme de var. Diğer şeylerin yanı sıra, bir gün öğle yemeğinde bana metnin ilhamını verdi. Kalp hastası olduğundan pandemi döneminde çok acı çekti ve birkaç ay kapalı kalmak zorunda kaldı. Ve bir gün bana “Öğle yemeği ile akşam yemeği arasında hiçbir şey yok” dedi. “Düşünme” böyle yazıldı. Parçanın başında duyulan bu tür ilahiler ise Chiaravalli'nin stüdyoda yaptırdığı bir mikrofon testi. Ancak Luca ile arkadaşız ve uzun yıllardır işbirliği yapıyoruz. Hem “Düşünme” hem de “Hayatımın En İyi Günü” kendimi daha iyi hissettiğimi hissettiriyor ama yine de o karanlık anlarla ilgililer. İkincisi biraz daha eski tarz. Sanki saykodelik bir deniz feneri var ve sonra ileri geri gidiyor der gibi. Ancak bu bizim kim olduğumuzun tipik bir örneğidir.

Müziğinizi nasıl tanımlarsınız?

Biz her zaman çok eklektik bir grup olduk. İlk plağımız da trip hop olarak kabul ediliyordu, ancak şimdi dinlerseniz… 25 yıldan fazla bir süre sonra neredeyse çok fazla ayakkabı ve birçok yeni dalga ve rüya pop etkileri duyarsınız. Cocteau Twins, My Bloody Valentine ve hepsi. Yani temelde “2Wiki” ve belki “Inhaler” trip hop şarkılarıydı ama zaten ilk albüm olan “A New Stereophonic Sound Spectacular”da çok daha fazlası vardı ve biz denemeye başlamıştık.

Bu sizin on ikinci stüdyo albümünüz. Tanınabilirliğinizi korurken her zaman ne kadar değiştiğinizden bahsettik. Peki Hooverphonic'in gerçek özü nedir?

Cevap çok zor çünkü bunun müzik teorisiyle ya da sevdiğim armoni türüyle ilgisi var. Çünkü caz, klasik, pop ya da her ne olursa olsun beni çeken bir uyum var. Mesela Eric Satie'yi, George Gershwin'i seviyorum ama temelde klasik amoniyi sevmiyorum. İzlenimciliğe, önemli değişikliklere, majörden minöre geçişlere giderek daha fazla ilgi duyuyordum: O harika açılış pasajıyla Beatles'ın “Strawberry Fields” şarkısını düşünün. Bu tür müzik beni her zaman büyülemiştir ve beste yapmaya da böyle başladım. Luca Chiaravalli de aynı vizyona sahip ve bu yüzden birbirimizi bulduk. Bu nedenle müziğimiz armonik olarak nasıl oluşturulduğuyla, melodinin seçtiğim akorlarla nasıl birleştirildiğiyle tanınabilir.

Albümün adı “Sahte Yeni Uyuşturucudur”, “sahte yeni uyuşturucudur”: böyle zamanlarda gerçek müziğin ne kadar yeri olabilir?

Fotoğrafta yapay zekaya, hatta autotune, Photoshop gibi cihazlara karşı değilim. Her şey bu araçları nasıl kullandığınıza bağlıdır. Şarkıcının harika bir performans sergilediği ancak iki veya üç notanın yerinde olmayan bir kaydı kaydetmek için otomatik ayarlamayı kullanırsanız sorun nedir? 80'lerde bile müzik programlamak için makinelerin kullanıldığından bahsetmiyorum bile. Gerçek fark şu ki, o zamanlar efekt biraz “plastik”ti, sanki programlanmış olduğunu hemen hissediyormuşsunuz gibiydi. Bugün müziği programlayabiliyorsunuz ve bence insanların %75'i bunun gerçek olmadığını bile bilmiyor. Mesela bu albümdeki teller programlanmıştı, gerçek bir enstrümanı sentezlenmiş bir enstrümandan hâlâ ayırt edebiliyorum ama çoğu arkadaşım artık aradaki farkı anlayamıyor.

Yani sentetik olarak yapılmış aletleri kullanmak sizin için tabu değil mi?

Tabii ki değil. Size bir örnek vereyim: 2018 albümümüz “Looking for Stars”da Luca Chiaravalli'nin klavyeyle davul kısmını yaptığı bir demomuz vardı. Sonra gerçek davulları kaydettik ve mikslediğimde şarkıcımız bana demonun çok daha iyi olduğunu söyledi. Tekrar dinledim ve gerçekten de öyleydi. Davulcumuz albüm çıktıktan sonra bana parçanın jeneriğinin verilmediğini söylediğinde, unutmadığımı, o şarkıyı çalanın o olmadığını söyledim… Bu en büyük olay. 80'li yıllar ile günümüz arasındaki fark.

Ya yapay zeka enstrümanlar yaratsaydı ya da daha kötüsü bir şarkı yazsaydı?

Muhtemelen biz de bir noktada yapay zeka bu kadar iyi olacak. Yapay zeka ile yazılmış bir şarkı olacak belki bana ulaşacak. Belki bir gün bulur, doğru çözümü bulur. Şu an için henüz gelmedi. Sahte Oasis plağının sahte bir Oasis plağı olduğunu düşünmüyorum, sadece bir Oasis plağı değil. Ama prensip olarak bilgisayarın beni duygusal olarak etkileyen güzel bir şarkı yazmasına karşı değilim.

Bunu yaparken giderek daha iyi olmanız için çalışıyorlar…

Ancak bir bilgisayarın duyguları ve her şeyden önce onların nüanslarını anlamasının zor olduğuna inanıyorum. Alt metinlerden ve çoklu yorumlardan bahsetmiyorum bile. Örneğin, Chat GPT'den çok karanlık sözlere sahip bir Hooverphonic şarkısı yazmasını isteseydim muhtemelen bunu yapardı ama şarkı sözlerimizde her zaman gizli bir mizah akımı, karanlık ve neşeli arasında bir karşıtlık olduğunu tamamen görmezden gelirdi. şarkılarımızdan birine karakter kazandırmak çok önemlidir. Bilgisayar bunu anlamıyor, görmüyor ve bu nedenle koymuyor. Bu sebeple çalışmıyor.

Yani yapay zekadan korkmuyor musun?

Hayır. Ama bunu kötüye kullanan kötü insanlardan korkuyorum. Ama bu insanlar 1930 ve 1939'da da vardı ve 1940'ların propagandası aslında yalan haberdi. Eğlenmek için bazen demolar yaparken yapay zekadan sesimi Dave Gahan veya Frank Sinatra'nın sesine değiştirmesini istiyorum. Dürüst olmak gerekirse kulağa kötü gelmiyor. Henüz tamam değil ama bazen birinin sesini nasıl değiştirebileceğinizin korkutucu olduğunu düşünüyorum. Sorunuza kısaca cevap vermeye çalışayım, ilginç ve aynı zamanda korkutucu yönleri de olan bir dönemden geçtiğimizi düşünüyorum. Ama tüm dönemlerin böyle olduğuna inanıyorum ve bu nedenle korkmamak ve hayatınızı yaşamaya çalışmak daha iyidir. Sanki hayatta hep bir denge arıyoruz ama insanoğlu için bu çok zor. Bu her zaman böyleydi ve asla değişmeyecek.

Bununla birlikte, son canlı şovunuz hayal edilebilecek en az yapay şov…

Evet, mesela Milano'daki son konserimizde yaylı çalgılar dörtlüsüyle çalmıştık ve her şey canlıydı. Örnekleyici yoktu, tambur makinesi yoktu, sentezleyici bile yoktu. Setimiz yaylı çalgılar dörtlüsü, analog Fender Rhodes piyano, iki gitar, bas ve davuldan oluşuyordu. Ve sonuçta Hooverphonic'in müziğini çalmak için gereken de budur.

Gelecek yıl en ünlü albümünüz 'Muhteşem Ağaç'ın üzerinden 25 yıl geçecek. Planladığınız bir şey var mı?

Yıldönümünü kutlamak için bir tur düşünüyoruz ve tabii ki İtalya'ya da dönmeyi planlıyoruz.