Oscar adayı filmin özel klibi “Öğretmenler Odası”

Felaket

New member
Öğretmenler salonu toplumun aynası: Oscar adayı film sinemada - fotoğraf 1

Tgcom24
Arsa

İlk gösterimini Berlin Film Festivali'nin Panorama bölümünde yapan, CICAE jürisi tarafından En İyi Film ödülü ve Europa Cinema Label Ödülü'nü kazanan “Öğretmen Odası” çok sayıda övgü aldı ve En İyi Yabancı Film dalında Oscar'a aday gösterildi. Carla Nowak (Leonie Benesch), ilk görevinde gelecek vaat eden genç bir öğretmendir. Okuldaki bir dizi küçük hırsızlık, kurumu kargaşaya sürükleyene kadar her şey iyi gidiyor gibi görünüyor. Öğrencilerinden birinin şüphelenmesi üzerine Carla, bizzat gidip soruşturmaya karar verir ve durdurulamaz bir dizi zincirleme reaksiyonu başlatır. Ve her eylem, okul alanında yaşayanların yaşamlarını etkileyen bir tepkiyi tetikleyecektir.

Gerilim ve çığ etkisi

İlker Çatak, filmin tamamına sahne olan tiyatro salonu olan okulun yalnızca duvarları içinde nefes alan bir mikrokozmos inşa ediyor. Carla bir noktada “Öğretmenler salonunda yaşananlar öğretmenler odasında kalır” diyor. Filmin merkezinde eğitim sistemi ve pedagojik ilkeler, çelişkiler, kişisel sorumluluklar ve kolektif davranışların yanı sıra mahremiyet, azınlıklara karşı ayrımcılık, zorbalık, ebeveynlerin rolü gibi konular yer alıyor. “Öğretmenler Odası” bir “tez” filmi değil, cevap sunmuyor, yoruma açık bırakıyor. Hikayenin yapısı basittir ve izleyicileri artan gerilime bağlı tutmayı ve kavramayı başaran “çığ etkisi” yaratan bir anlatım mekanizmasına sahiptir.

Toplumu temsil edecek okul

İLE Cineuropa müdür şunları söyledi: “Okul, toplumu bir bütün olarak temsil etmek için mükemmel bir model. Gücü elinde bulunduran bir devlet başkanı var, öğrenci şeklinde halk var ve okul gazetesinin yanı sıra bir de basın organı var. Büyük hikayeyi küçük hikaye üzerinden anlatmamızı sağlayan birçok unsur var. Çevrenin acısını aktarmak için 4:3 formatını seçtik. Kahramanların maruz kaldığı baskıyı göstermek istedik. Daha yüksek açılı bir çekim aynı zamanda çocuklara ve onların masalarında ne yaptıklarını daha iyi göstermemize olanak sağladı. İki renk tonu özellikle öne çıktı: okul mavisi ve çeşitli kahverengi tonları.”

İlker Çatak, film fikrinin nasıl doğduğunu da gerçek hayattaki deneyimlerden yola çıkarak şöyle anlattı: “Ortak yazarım Johannes Duncker ve ben, filminkine benzer bir hikayeyi deneyimlediğimiz İstanbul'da okula birlikte gittik. Öğretmenler sınıfa geldiler ve çocukların cüzdanlarına bakmak istediler.” Ve şöyle devam etti: “Bunu unutmuştuk ama sonra Johannes'e ailemin başına gelenleri anlattım. Onlardan çalan bir temizlikçi kadın vardı. Ailem ona bir şans daha verdi ve o yine çaldı. İlginç olan, annemle babam arasında gelişen dinamikti, çünkü babam ona bir şans daha vermek istemezken annem bunu istiyordu. O zaman deneyimlerimiz bize geri döndü. Sonra Johannes bana kız kardeşinin okulunda meydana gelen ve hikayemiz için bize ilham veren başka bir olayı anlattı. Hırsızlık, önyargı ve asılsız suçlamalar hakkında konuşmak istedik.”