Steve Hogarth RanestRane ile Roma'da konserde: röportaj

Felaket

New member
Steve Hogarth: Özel bir gösteri için RanestRane ile Roma'da - fotoğraf 2

Tgcom24

Sekiz yıl sonra Roma'ya dönüyorsunuz ve kendinizi bir kez daha RanestRane ile sahnede buluyorsunuz. Sizi bu deneyimi tekrarlamaya ne ikna etti?

Geçen sefer provalardan itibaren RanestRane'in ne yapmaya çalıştığımı gerçekten anladığını hissettim, onlarla çalışmaktan gerçekten keyif aldım, müzisyen olarak harika bir hisleri olduğunu düşündüm. Benim için gerçekten olumlu bir sürprizdi ve başarılı bir deney olduğunu düşünüyorum. Geçen Aralık ayında solo bir tur yaptım ve The Web Italy'den (İtalyan Marillion hayran kulübü – ed.) Davide Costa bana Roma'da bir gösteri yapmak isteyip istemediğimi sordu ve aynı zamanda RanestRane ile olan işbirliğini tekrarlamayı teklif etti. O aylarda zamanlama sorunları nedeniyle bu mümkün olmazdı ama sonra alternatif bir yer ve tarih bulundu ve ben de kabul ettim. Seninle canlı çalmamalıydım çünkü şu anda bir Marillion albümü yazıyor olmalıyım. Ama bunun dikkatimi dağıtmaya ve bir bakıma baskı hissetmeye değer olduğunu düşündüm. Birkaç gün önce Roma'ya uçup grupla prova yapmam gerekiyor. Provalar için bir de koro oluşturulacak gibi görünüyor. Yani bu heyecan verici ama aynı zamanda da stresli bir ihtimal çünkü bunun mümkün olan en iyi şekilde olmasını istiyorum.

RanestRane ile ilgili en güzel duyguyu ne buldunuz?
Tabi bunu kelimelere dökmek zor. İyi bir müzisyenin başkalarını ne kadar dinlediğinden anlaşılabileceğine inanıyorum. Birisi yalnızca kendisini dinliyorsa, duygu kaybı hemen gerçekleşir, hatta bir gruptaysanız bu durum daha da belirgindir. Ve dinliyorlar. Dinliyorlar, birbirlerini dinliyorlar ve beni dinliyorlar. Mükemmel müzisyenler olmanın yanı sıra. Bu tür bir duygu, kişisel sergilerimde daha da önemli çünkü bunlar gerçekten incelikle ilgili ve iki pivotu iki çok ince nokta üzerinde dengelemeye çalışmak, bu zor ve incelikli bir denge. Canlı çalarken şarkıyı yazarken hissettiğim duygunun özünü ve neden yazdığımı aktarmaya çalışıyorum. Aynı şey bir cover çalsam da oluyor, benim için o şarkının bana ne söylediğini, beni nasıl ve neden etkilediğini anlamak çok önemli.

İlk konserinizde çoğunlukla Marillion'un şarkılarını, bazılarını RaneStrane'den, bazılarını da John Lennon, Peter Gabriel ve Kate Bush'tan cover'lar çaldınız. Bu kadrodan mı başladınız yoksa tamamen farklı bir şey mi düşündünüz?
Oldukça farklı olacağını düşünüyorum. Yani bazı Marillion şarkıları ve benim şarkılarım olacak ama onları farklı kılmaya çalışacağım. Ve eğer cover'lar varsa, geçen seferki set listesine bir göz atacağım ve farklı olanları seçmeye çalışacağım. Geçen sefer gösteriye katılan hiç kimsenin aynı şeyi bir daha görmesini istemiyorum…

Gösteriniz için şarkıları nasıl seçiyorsunuz?

Genellikle 16 veya 17 şarkı çalma niyetiyle 30 veya 40 şarkının provasını yapıyorum. Yani piyanonun başına oturduğumda o anda ne çalmak istersem onu çalabiliyorum. İnsanlar istekte bulunursa mümkünse onları oynatabilirim. Yani geçen yaz oynadığın oyunu oynayacak mısın? Çünkü hiçbir gösteri birbirinin aynısı olamaz.

Solo set listelerinizde David Bowie'den Kate Bush'a, Peter Gabriel'den Beatles'a her zaman cover'lar var. Başka sanatçıların bir şarkısını yorumlama isteği uyandıran unsurlar nelerdir?

Önemli olan metindir. Solo konserler verdiğimde sahip olduğum tek şey piyano ve sesimdir. Yani aradığım şey, beni harekete geçiren sözcükleri olan bir şey. Bu yüzden Leonard Cohen'e, “Ünlü Mavi Yağmurluk” herkesin bildiği harika bir şarkı sözüne veya Prefab Sprout'a veya David Bowie'ye güvenmek bana doğal geliyor. Bazen Beatles ya da Glen Campbell beni büyülüyor: “Wichita Lineman”ın çok güzel sözleri var.

Steve Hogarth: Özel bir gösteri için RanestRane ile Roma'da - fotoğraf 3

basın ofisi

Bu yıl başka solo konserleriniz var mı?

Bu yıl esas olarak Marillion'la birlikte stüdyoda yeni albümü yazmakla meşgulüm. Reddedemeyeceğim bir teklif gelmesi durumunda bir hafta sonu uzakta olabilirim. Trevor Horn'un grubuyla bir gösteri yapabilirim. Onunla çalıştım ve Birleşik Krallık'taki bir festivalin gecelerinden birinde başrol oynamasının onaylandığını biliyorum. Şarkı söylemek isteyip istemediğimi sormak için henüz beni aramadı. Ama Trevor'ı tanıdığım için bunu iki hafta öncesine kadar öğrenemeyeceğim ve o da benden her şeyi bırakıp koşarak gelmemi bekleyecek. Ancak bunun dışında planlanmış bir şey yok.

Bir sonraki Marillion albümü için çalışmalar nasıl gidiyor?
Ocak ayının başında her gün stüdyoya gitmeye başladık. Genellikle orada uzun süre kalmayız, en fazla iki saat. Hadi gidip oturalım ve bir doğaçlama seansı yapalım, belki sadece bir saatliğine. Sonra belki sohbet ederiz, bir fincan çay falan içeriz ve sonra eve gideriz. Yıllar geçtikçe en iyi şeylerin ilk 20 dakikada gerçekleştiğini gördük. Bundan sonra sadece vakit kaybedersiniz. Orada dört saat daha oturabilirsin ve hepsi çöpe gider. Bazen çok az çalıştığımız için çoktan emekli olup olmadığımızı merak ediyorum!

Bu yeni albüm için hangi yöne ilerlemeniz gerektiğini zaten biliyor musunuz, yoksa doğaçlama seanslardan ne çıkacağına mı güveniyorsunuz?
Bu aşamada hiçbir şey kesin değildir. Her şey çoklu kanala kaydedilir ve sabit diskte saklanır. Yapımcımız Mike Hunter yaptıklarımızı dinliyor ve ilginç olan her şeye bayrak koyuyor. Sonra birkaç dakika sonra tekrar dinleyip “Vay be, bu da neydi?” diyeceğiz. Ve meydana gelen ilginç “olayları” seçeceğiz. Beşimizi de heyecanlandıran bir şey olduğunda sürecin bir sonraki adımına geçebiliriz. Ancak şu anda belirlenmiş bir yön yok.

Geçtiğimiz baharda Padua'da iki gün süren konser ve etkinliklerle ilk İtalyan “Marillion Hafta Sonu”nu düzenlediniz. Başarı muazzamdı: Bunun kalıcı bir demirbaş haline gelebileceğini düşünüyor musunuz?

Bunu içtenlikle umuyorum. Yani bunun gerçekleşmesi için çabalayacağım çünkü bunu yaptığımızda Padova'yı gerçekten çok beğendim, güzel bir salondu ve seyirciler muhteşemdi. Bu yüzden grubun çok iyi performans sergilediğini düşünüyorum. Tüm deneyim bir zevkti, tekrar yapmayı çok isteriz.