U dönüşü: Sonuçta Apple, OpenAI'nin denetim kurulunun bir parçası değil

xTasarim

Global Mod
Global Mod
Apple'ın artık ChatGPT geliştiricisi OpenAI'nin denetim kurulunda gözlemci pozisyonu alması beklenmiyor. Financial Times'ın haberine göre karar, Microsoft'un denetim kurulundan çekilmesiyle bağlantılı olacak. Bu nedenle hem Apple hem de Microsoft, düzenleyicilerin sorun yaşamasından korkuyorlardı. Büyük Teknoloji şirketlerinin yapay zeka tabanlı girişimlere ne ölçüde dahil olduğuna giderek daha fazla önem veriyorlar. En kötü durumda antitröst tedbirleri riski vardır.

Duyuru

Bu ayın başlarında, uzun süredir pazarlama şefi ve mevcut Apple çalışanı Phil Schiller'in Apple'ın denetim kuruluna atanacağına dair haberler vardı. 64 yaşındaki kişi yakın zamanda Apple'ın Avrupa'daki Dijital Pazarlar Yasası tedbirlerine ilişkin sunumunda yer aldı. Epic ile yaşanan anlaşmazlıkta Schiller de rol oynadı. Apple'ın OpenAI ile yeni işbirliği göz önüne alındığında – iOS 18'de Siri'de OpenAI'nin GPT-4o'suna giden ek bir seçenek olacak – Apple'ın denetim kurulu aracılığıyla yapay zeka şirketiyle kısa bir iletişim alması gerekiyor.

OpenAI bunun yerine ne planlıyor?

OpenAI bunun yerine kilit stratejik ortakları dahil etmek için yeni bir yaklaşım planlıyor. Yeni işe alınan CFO Sarah Friar'ın liderliğinde Microsoft ve Apple gibi ortakların yanı sıra Thrive Capital ve Khosla Ventures gibi yatırımcılarla düzenli toplantılar gerçekleştirilecek.

Microsoft'un geri çekilmesi ve Apple'ın feragat etmesi, AB ve ABD'de antitröst incelemelerinin arttığı bir dönemde geldi. Microsoft, OpenAI'ye yazdığı bir mektupta “en değerli ortaklardan” biri olmaya devam ettiğini ancak artık denetim kurulunda gözlemci rolünü gerekli görmediğini vurguladı.

Teknoloji devlerinin kararları yapay zeka sektörü için geniş kapsamlı sonuçlar doğurabilir. Microsoft, OpenAI'ye yaptığı 13 milyar dolarlık yatırımla yakın işbirliğini sürdürürken, Apple'ın isteksizliği AI ortaklıklarına daha temkinli bir yaklaşımın sinyalini verebilir.

(mki)