Ditonellapiaga'nın yeni albümü “Flash” yayınlandı: röportaj

Felaket

New member
Ditonellapiaga, ışık karanlıkla el ele gider:

Tgcom24

Margherita Carducci (Ditonellapiaga'nın gerçek adı) için müzikal anlamda durağanlık düşünülemez bir şey. Zaten ilk çalışmasında oldukça geniş bir renk paleti sergilemiş olsa da, bu sefer daha da ileri gitti. Bazen uykusunu kaçırsa da (“Kendime karşı dürüst olmamakla suçlandığım bir kabus görüyorum”) bu onun doğasıdır. Ve böylece onun yazıları, listedeki La Temsilcisi'nin daha dansa benzeyen ruhuyla olduğu kadar, rock kıvrımları ve elektronika sıçramalarından geçen Fulminacci'nin folklorik ve samimi ruhuyla da çok iyi uyum sağlayabilir. Hepsi de 90'ların seslerine oldukça kararlı bir bakış açısıyla.

Albümün adını neden “Flash” koymak istediniz?

Her şeyden önce kulağa hoş geldi ve sonra yazma hızımı gerçekten temsil etmek istedim. Beş ay içinde doğdu ve bu, üç yılını “Kamuflaj” yazmaya harcayan benim için çok az bir şey. O halde başka bir neden daha var: oldukça zıt iki ruha sahip, çok zıt bir albüm: biri çok daha dans edilebilir ve küstah, diğeri ise büyük bir kırılganlığın hüküm sürdüğü. Flaşta yansıyan bir ikilik, büyük kontrastlı bir ışık, güçlü bir aşırı pozlama yaratırken aynı zamanda her yerde karanlık yaratır.

Piyasayı kontrol etmek için sürekli müzik yayınlamak zorunda olduğunuz bu çılgın zamanlarda, bir albümden diğerine iki yıl beklemek, karşıt bir seçimdir. Nasıl olur?

Belki çok akıllıca bir seçim değildi ama kesinlikle gerekliydi. Sanremo 2022'den sonra uzun bir tura çıktım ve ya buralardayım, oynuyorum ya da yazıyorum: Her ikisini bir arada nasıl yapacağımı bilmiyorum. Daha sonra basit bir şekilde yaşamak için biraz zaman ayırmam gerekiyordu, aksi takdirde ne diyeceğimi bilmiyordum ve yeniden şarj olmak için genel olarak müzikten kopmam gerekiyordu. Üstelik Festival öncesinde çıkan Kamuflaj'dan sonra elimde hazır başka eser olmadığından bu dönemde başka bir eser yayınlamam da mümkün olmadı. Ama dersimi aldım: Artık çekmecede gelecekte bir anı olabilecek bazı şarkılar bıraktım.

Irene Montini

Rettore ile birlikte Sanremo Festivali'ne “Chimica” ile katıldığınızdan bahsetmiştiniz. Hayatınızı ne kadar değiştirdi?

Çok kısa sürede bana pek çok kapı açtı ve açıkçası bu genellikle çok daha yavaş gerçekleşen bir iş. Ancak bu desteğin orada kalması garanti değil, özellikle de benim gibi bir yıl boyunca sessiz kalırsa. Bu yüzden hala yükselmek zorunda olmanız, temelleri inşa etmeye devam etmeniz gerekiyor, şu anda yaptığım şey bu, normal. Artık yapmak istediklerimle çok daha fazla temas halindeyim ve belli bir süre ara vermem sayesinde bunu anlama şansım oldu. Sen o mekanizmanın içinde olduğun sürece bu imkansızdır.

Kategorize edilmesi zor, Sanremo'dan 25 Mayıs'ta zil sesi olacağınız Concertone veya MiAmi sahnesine geçebilecek kapasitede bir sanatçısınız. Kayıt sahnemizde kendinizi nasıl görüyorsunuz?

Son yıllarda Sanremo'nun daha az ana akım gerçekliklere çok açık hale gelmesi ve daha çok bir “yakın dövüş karışımı” haline gelmesi bir yana, hayal gücümde hala çok popüler referansların olduğunu düşünüyorum. Ancak bu, daha da alışılmadık bir dinlemeyle birleşiyor. İmaj açısından ve şarkılarda kendimi çok “popstar özentisi” Amerikan dünyası ile süper alternatif şeyler arasında buluyorum, birlikte büyüdüğüm Avustralyalı neo-soul grubu Hiatus Kaiyote gibi. Ancak bu iki şey her zaman birleşecek, ben sadece pop yapmak istiyorum ama pop yapmanın çeşitli yolları var: benimki bu. MiAmi'ye gelince, orada olmaktan çok mutluyum, bir ömür boyu orada çalmak istemiştim, bence İtalya'daki müziğin en iyilerini yansıtıyor, bu yüzden orada olmak benim için gerçekten büyük bir onur.

Albümdeki parçalar bile farklı müzik dünyalarında nasıl hareket ettiğinizin göstergesi…

Hepsi şarkıların çocukları, şarkıların bana çağrıştırdığı ses ve yazı tipine göre ustalıklar yapıldı. Coma_Cose vakasında “DNA”ya müdahaleleri tesadüfiydi. Yaptığım ama ikinci mısramı dinlemekte zorlandığım bir eserdi, başka biri varmış gibi hissettim ve aklıma ilk onlar geldi. Bu onlara çok yakın bir şarkı, özellikle de ilk dönemlerine ait. Ve aslında çok önemli bir rolleri vardı çünkü benim şarkı söylememden çok koptular.

Sonra Fulminacci'yle “Come prima” var.

Bu şarkı benim için çok hassas, belki de albümdeki en samimi şarkı ve bu nedenle onu körü körüne güvendiğim birinin eline vermek istedim. Filippo ile uzun zamandır arkadaşız ve aklıma ilk gelen kişi o oldu, şarkıyı yazmadan önce gitar çaldığını duyunca aklıma o geldi. Daha sonra sözleri de yazdığımda sadece onun orada olabileceğini fark ettim. Başkalarına güvenmediğimden değil ama bu gerçekten çok samimi bir şey.

Gaia ile “Una”daki işbirliği nasıl ortaya çıktı?

Çok kolaydı, o şarkıyı duyduğumda onun twerk yaptığını hayal ettim çünkü stüdyoda yaptığı şey bu: bir şeyi beğendiğinde twerk yapıyor! Geçen yaz Pantelleria'da birlikteyken bu şarkıyı ona çaldım ve o da bana hemen onay verdi.

Irene Montini

Sonra “Direnemiyorum”da Whitemary var.

Bu benim en mutlu olduğum başarı, çünkü bu, attığım ve sadece küçük bir vokal kısmını sakladığım bir parçanın küllerinden doğan bir şarkı. Aynı zamanda bizimle birlikte üretti, bu yüzden şarkı daha çok onun şarkıya dair vizyonu etrafında yapılandırıldı, sadece dizeleri yazmadı. Yani gerçekten birlikte yazılmış bir şeydi ve bundan çok mutluyum.

90'lara olan özlemi hem albümünüzde, hem de son dönemde çıkan diğer şarkılarınızda hissedebiliyorsunuz: değil mi?

Aslında 1997 doğumlu biri olarak o on yılın sonrasını biraz yaşadım ama mesela lise yıllarımda benim neslimden bile olmayan Oasis'e takıntılıydım. Genel olarak bu albümde bu seslerin nefesini fazlasıyla yaşadım çünkü son zamanlarda bu tarz şeyler dinlemeye başladım. Ayrıca Avril Lavigne gibi megapop ama güzel şeyleri de yeniden keşfediyorum, o zamanlar dinlemiştim ama belli bir noktada büyüyüp yoluna devam ettiğin için bir kenara bırakmıştım. Ama ben ergenliğime bağlıydım ve bu albümde bence biraz ergenlik nostaljisi yaşadım. Belki 30 yaşına girdiğin için? Olabilir.

MiAmi taahhüdünün yanı sıra canlı performanslarla dolu bir yaz sizi bekliyor. Ne hazırlıyorsun?

Bir haftalık provalardan yeni döndüm. Çok mutluyum çünkü güzel, çok çeşitli bir canlı gösteri hazırlıyoruz. Bir konserin daha fazla duygu deneyimlemenize, dans etmenize, heyecanlanmanıza olanak sağlamasının çok önemli olduğunu düşünüyorum, daha da iyisi ve her halükarda bir akış, bir ritim yaratır; tüm şarkılar birbirine çok benzerse bu biraz olur. yaratmak zor. Elbette yeni albümden pek çok parça olacak ama gösteriyi dengelemek adına “Kamuflaj” repertuarının çoğunu da saklamayı seçtim. Çok mutluyum bakalım ne olacak.

Ditonellapiaga'nın Instore turunun tarihleri

10 Mayıs Cuma – Turin@Konu Dışı 18.30'da

11 Mayıs Cumartesi – Rome@Discoteca Laziale 17.00

16 Mayıs Perşembe – Naples@The Spark Yaratıcı Merkezi, 18.30'da

Ditonellapiaga'nın “Flash Tour”unun ilk tarihleri (güncellendi)

15 MAYIS 2024 – ROMA, LARGO VENUE (SATILDI)

24 MAYIS 2024 – MESTRE (VE) BISSUOLA CANLI @ TEATRO AL PARCO

25 MAYIS 2024 – SEGRATE (MI) – MI AMI FESTİVALİ

7 HAZİRAN 2024 – BASTIA UMBRA (PG) – KROMA FESTİVALİ

14 HAZİRAN 2024 – MONTECASSIANO (MC) – SVICOLANDO FESTİVALİ

29 HAZİRAN 2024 – SÜTYEN (CN) – ARTICO FESTİVALİ

4 TEMMUZ 2024 – CASTIGLIONE DELLA PESCAIA (GR) – POPCAST FESTİVALİ